Intratuin Barneveld | Ton Uljee

Bij Intratuin Barneveld lopen continu stagiairs van allerlei pluimage. Van vmbo-leerlingen op snuffelstage tot hbo-studenten die hun afstudeeronderzoek binnen het bedrijf uitvoeren. Hoe scoren de werknemers van de toekomst?

Wie een rondje langs de afdelingen van de Intratuin maakt, loopt grote kans daar een vmbo-stagiair tegen te komen. Met onder meer groen voor binnen en buiten, een dierenafdeling én de verkoop van woonaccessoires zijn de mogelijkheden voor een stage bij Intratuin dan ook bijzonder breed.  
 
KENNISUITWISSELING
“Wij hebben mensen nodig die het retailvak kennen. Het is fijn als scholen mensen daartoe opleiden”, vertelt directeur Ton Uljee. “Vanuit De Meerwaarde komen leerlingen meestal twee tot acht weken meelopen. Zij worden gekoppeld aan de betreffende afdelingsverantwoordelijke. De docent komt één keer langs op de stage, maar mocht er wat gebeuren dan is de school dichtbij.”

De samenwerking tussen scholen en bedrijfsleven mag nog wel intensiever volgens Ton. “Je zou meer met elkaar kunnen doen. Opdrachten geven of kennis uitwisselen. Wat wij zoeken in een toekomstige werknemer en hoe de opleiding daaraan kan bijdragen bijvoorbeeld. In de detailhandel zijn people skills het belangrijkst. Met mensen omgaan, netjes communiceren en een goede houding hebben, zonder dat kom je er niet. Er wordt op scholen vaak een klantcontact-techniek aangeleerd, alsof alle mensen hetzelfde zijn. Maar iedere klant is anders.”
 
TAAK VOOR DE SAMENLEVING
“We krijgen hier leerlingen van allerlei middelbare scholen, mbo’s en hbo’s uit de regio en wat me opvalt is dat de jeugd wel mondiger wordt. Verbaal overcompenseren is misschien een logisch gevolg van het gevoel dat je je niet kunt redden in een situatie, maar ik vind dat scholen daarin een taak hebben. Niet alleen om jongeren op te leiden tot goede werknemers, maar vooral tot goede burgers voor de samenleving.”

Naast een klantgerichte houding zoekt Intratuin ook collega’s met passie voor het werk. “Mensen willen niet meer hebben, maar beleven en iets maken. Dat zie je terug in de DIY-trend (do it yourself, red.). Daarom organiseren we steeds meer workshops, om mensen te laten zien wat ze met de spullen kunnen doen. De retail is absoluut veranderd de afgelopen decennia, daar moet het onderwijs op blijven aansluiten.”